Valikko Sulje

Äänitä musiikkia kotona niin kuin ammattilaiset

Nykään internetin aikakautena on helppoa saada oman käden jälki näkyviin suurille ihmisjoukoille. Netistä löytyy useita alustoja, jotka keräävät myös uutta, tuoretta musiikkia ja esittelevät sitä muille käyttäjille. Yksi suurimmista suomalaisista yhteisöistä on Mikseri. Jotta oma luomus saisi ansaitsemansa arvostuksen ja huomion, tulee kappaleen olla miellyttävä kuunnella ja äänen laadun hyvä.

Musiikin tekeminen on harrastus, jonka parissa tunnit lentävät huomaamatta. Mikäli haaveenasi on löytää julkaiseva taho musiikillesi, äänen laadun taso muuttuu aina vain merkityksellisemmäksi. Jo melko pienellä budjetilla voidaan saada aikaan hyviäkin tuloksia. Lue tästä jutusta vinkit kotistudion rakentamiseen ja äänittämiseen.

Tarvittavat ohjelmat ja äänikortti

Ensimmäinen askel on pohtia sopiva paikka kotistudion rakentamiseen. Tilan tulisi olla mahdollisimman rauhallinen ja hiljainen. Akustiikkaa parantaa, jos seinät eivät ammota tyhjyyttään. Jos haluat panostaa äänen laatuun, voit kiinnittää seiniin akustisia levyjä.   Kotoasi löytyy jo todennäköisesti tietokone. Äänittämiseen ja musiikin käsittelyyn käytettäviä ohjelmia varten tietokoneen tulee olla riittävän tehokas, joten vanhimmat tietokoneet voivat kaivata päivitystä. Musiikin tekoon löytyy ilmaisia ohjelmia, kuten OSX-järjestelmästä ladattava GarageBand Apple-käyttäjille. Kunnolliseen ohjelmaan panostaminen kuitenkin kannattaa, ja usein siitä joutuu maksamaan. Hinnoissa voi olla suuriakin eroja. Ne lähtevät liikenteeseen sadasta eurosta, mutta parhaista ohjelmista pyydetään 500-600 euroa. Usein äänikortin ostaessasi, saat mukana myös sopivan ohjelman. Esimerkiksi Pro Tools ja Studio One Artist ovat hyviä ohjelmia sopivalla hinta-laatusuhteella.   Laadukkaat ohjelmat tarjoavat hurjasti vaihtoehtoja myös virtuaalisissa instrumenteissa ja efekteissä. Jotta saisit parhaan mahdollisen hyödyn irti ostoksestasi, tutustu huolella ohjelmaan. Netistä löytyy suuria määriä opetusvideoita, varsinkin jos englanti sujuu.

Äänikortti on oleellinen hankinta. Tietokoneeseen kytketty äänikortti korvaa koneen oman, integroidun äänikortin, joka on usein välttävän laatuinen. Äänikortin kautta tietokoneeseen kytketään muun muassa kaiuttimet, mikrofonit, soittimet ja muut ulkoiset lähteet. Äänikortista löytyvät input/output-kanavien määrät on hyvä tarkistaa. Mitä useampaa soitinta halutaan rekisteröidä yhtäaikaisesti, sitä useampi input-kanava äänikortissa tulee olla. Hyviä, tunnettuja merkkejä ovat esimerkiksi Presonus, Digidesign, Echo ja M-Audio.

Mikrofonit, kuulokkeet ja kaiuttimet

 

Mikrofonin valinnassa laatuun kannattaa panostaa kunnolla. Huonolla mikrofonilla tehtyjä äänitteitä ei pystytä jälkikäteen parantelemaan juurikaan. Mikrofoneja on kahdenlaisia, dynaamisia tai kondensaattorimikrofoneja. Dynaamiset mikrofonit ovat edullisempia ja tukevarakenteisempia. Ne antavat nauhoitettavalle äänelle mahdollisuuden säädellä äänenvoimakkuutta joustavammin, joten se sopii mainiosti esimerkiksi instrumenttien tai vahvan lauluäänen nauhoitukseen. Kondensaattorimikrofonin avulla voidaan saavuttaa parempi äänenlaatu, mutta ne ovat myös herkempiä. Kondensaattorimikki on paras valinta, kun halutaan äänittää luonnollista ja tarkkaa lauluääntä. Sen käyttö vaatii kuitenkin mikrofonin tarkkaa asettelua, oikeine sijoituksineen ja etäisyyksineen. Ne ovat ovat myös sen verran herkkiä, että ne kaappaavat herkästi mukaan kaiken tilassa kuuluvan äänen. Nauhoitustilanne vaatii siis ehdotonta hiljaisuutta. Mikrofonia varten on hankittava teline. Telineen tulee olla säädeltävissä laulajan korkeudelle sopivaksi. Hyvässä telineessä myös ylimmäinen osa telineestä on taitettavissa siten, että mikrofoni saadaan tuotua mahdollisimman lähelle laulajan suuta. Kuulokkeet ovat hyödyllinen hankinta, sillä niiden avulla nauhoitettavaa ääntä tuottava voi kuunnella yhtäaikaisesti muita, jo valmiita ääniraitoja tai metronomia ilman, että äänet päätyvät nauhoitettavalle raidalle.  Kuulokkeiden olisi hyvä olla melko tiiviit äänivuotojen estämiseksi. Käyttömukavuuden vuoksi on eduksi, jos kuulokekupit ovat kääntyvät. Hyviä merkkejä ovat esimerkiksi AKG, Sennheiser ja Sony. Kuulokkeiden lisäksi kunnolliset kaiuttimet päätyvät ostoslistalle. Kaiuttimista voi joutua maksamaan hieman enemmän, mutta niihin panostaminen kannattaa.


Mikrofonit, kuulokkeet ja kaiuttimet

Näiden oleellisten hankintojen lisäksi kotistudioon voidaan ajan kanssa hankkia muita lisälaitteita, kuten elektroninen kosketinsoitin taustojen tekemiseen, mikrofonin pop-filtterit lauluäänen tueksi ja niin edelleen. Tällä setillä pääset kuitenkin jo hyvään alkuun.

© 2021 Musiq.fi