Valikko Sulje

Legendaarisen Leonard Cohenin lyriikat jäävät elämään

Legendaarisen Leonard Cohenin lyriikat jäävät elämään

Vuonna 2016 menehtyneen Leonard Cohenin tummanpuhuva runous ja pehmeän karhea lauluääni ovat koskettaneet ihmisiä vuosikymmenien ajan ympäri maailmaa. Cohen oli kuollessaan 82-vuotias. Leonard Norman Cohen syntyi Montrealissa Kanadassa 21. syyskuuta 1934. Hänen äitinsä oli liettualainen ja oli muuttanut Kanadaan jo aiemmin. Cohenin isä kuoli pojan ollessa yhdeksänvuotias ja jätti perinnöksi rahaston, joka oli tarkoitettu kirjallisuuteen suuntautuvia opintoja varten. Cohen opiskeli yksityisessä juutalaisessa yhteiskoulussa ja opetteli samalla soittamaan kitaraa. Hän jatkoi opintojaan Montrealin McGill-yliopistossa pääaineenaan Englannin kirjallisuus. Ensimmäisen runokokoelmansa, ”Let Us Compare Mythologies” hän julkaisi vuonna 1956. Useat kokoelman runoista hän oli kirjoittanut teini-ikäisenä. Cohenin runot löysivät kohdeyleisönsä ja kokoelma myytiin loppuun. Pian teoksen ilmestettyä hän pääsi opiskelemaan Columbian yliopistoon. Toisen runokokoelmansa Cohen julkaisi 27-vuotiaana vuonna 1961.

Cohenin ura kirjailijana alkoi vuonna 1964, jolloin hän kirjoitti esikoisromaaninsa The Favourite Game. Cohen asui tuolloin Kreikassa, pienelä Hydra-saarella norjalaisen Marianne Jensenin kanssa. Cohen kirjoitti myöhemmin hänelle runon nimeltä ”So Long Marianne”. Toisen romaaninsa Cohen julkaisi vuonna 1966. Vuonna 1967 muutti Yhdysvaltoihin ja aloitti uran lauluntekijänä ja muusikkona. Hänen ensimmäinen albuminsa Songs of Leonard Cohen ei saavuttanut kaupallista menestystä. Hän kuitenkin jatkoi musiikin tekemistä ja julkaisi seuraavan seitsemän vuoden aikana kolme albumia: ”Songs From a Room”, ”Songs of Love and Hate” ja ”New Skin for the Old Ceremony”. Hän kiersi esiintymässä Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Euroopassa 1970-luvulta alkaen. 1970-luvun lopulla Cohenin ura alkoi hiipua ja kiinnostus laski edelleen 1980-luvun alussa. Cohen julkaisu tunnetuimman kappaleensa ”Hallelujah” vuonna 1985 ja tuolloin kiinnostus häntä kohtaan palasi.

Vuonna 1996 Cohen kiinnostui buddhalaisuudesta ja kääntyi buddhalaiseksi munkiksi vuonna 1996. Hän julkaisi runsaasti uutta materiaalia vuonna 1999 ja uusia kappaleita sisältävän albumin ”The New Songs” hän sai valmiiksi vuonna 2001. Vuonna 2006 Cohenille selvisi, että hänen managerinsa ja entinen rakastettunsa Kelley Lynch oli kavaltanut hänen tililtään yli viisi miljoonaa dollaria. Lynch vangittiin ja Cohen voitti häntä vastaan nostamansa oikeusjutun, mutta episodista aiheutui Cohenille silti suuria vahinkoja. Vuonna 2008 Cohen lähti mittavalle konserttikiertueelle, jolla hän viipyi 18 kuukautta. Vuonna 2012 Cohen julkaisi albumin ”Old Ideas” josta tuli hänen kaikkien aikojen suosituin albuminsa. Albumin tulkittiin vihjailevan Cohenin omasta kuolemasta, mutta tästä huolimatta Cohen aloitti albumiin liittyvän kiertueen. Cohenin lyriikoiden on usein tulkittu viittaavaan masennukseen, mutta koko elämänsä hän nautti ihmisten ja elämän tarkkailusta ja havaintojensa kirjaamisesta. Yhteensä Cohen levytti laulajanurallaan 14 albumia, joista viimeisin ”You Want It Darker” ilmestyi juuri ennen hänen kuolemaansa lokakuussa 2016.

Cohen on itse sanonut, ettei hänen levymyyntinsä ollut koskaan niin suurta, että hän olisi voinut suhtautua huolettomasti rahaan. Cohen muistutti, että hänellä on elätettävänään kaksi lasta ja heidän äitinsä joten töiden vähentäminen ei koskaan ollut todellinen vaihtoehto. Viimeiseksi jääneessä haastattelussaan The New Yorker -lehdelle Cohen toteaa, että hänen aikansa on käymässä vähiin ja hän haluaa keskittyä keskeneräisten töiden viimeistelyyn. Hän kertoi voivansa henkisesti hyvin, mutta tuntevansa toisinaan syvää väsymystä. Lisäksi selkäkivut estivät häntä soittamasta.

Cohen on palkittu elämäntyöstään Grammy-palkinnolla ja lisäksi hän on saanut Glenn Gloud -palkinnon inspiroivasta musiikistaan. Cohen on lisäksi nimetty Rock and Roll Hall of Fameen ja Songwriters Hall of Fameen. Suomessakin Cohen on esiintynyt useasti. Hänen viimeinen konserttinsa Suomessa oli Helsingissä vuonna 2010.

© 2021 Musiq.fi