Valikko Sulje

Michael Jackson – Popin kuningas

Michael Jackson on edelleen yksi tunnetuimpia esiintyjiä maailmassa. 50-vuotiaana, vuona 2009 kuollut Jackson toi musiikin ja tanssin maailmaan uusia tuulia koko elämänsä ajan. Hänen hittikappaleitaan soi jatkuvasti radiossa ja häntä ihaillaan luovuutensa vuoksi vahvasti ympäri maailmaa.

Jacksonilla oli seitsemän sisarusta ja perhe tulikin tunnetuksi Jackson 5-kokoonpanosta. Popmusiikkia laulava ryhmä saavutti kuuluisuuden 1960-luvun lopulla. Michael Jackson oli kuusivuotias, kun Jackson 5 luotiin. Vuonna 1969 julkaistut neljä singleä olivat menestyksiä saman tien. Michael Jacksonin sooloura alkoi vuonna 1971 ja hän nousi tähteyteen 80-luvulla. Edelleenkin hittibiiseinä tunnetut Beat It ja Thriller olivat Jacksonin puhutuimpia sekä soitetuimpia kappaleita. Tähän päivään mennessä Jackson on myynyt maailmassa kolmanneksi eniten levyjä. Jacksonin asuvalinnat ovat olleet hänen musiikkityylinsä rinnalla yhtä tunnettuja. Säihkyvät vaatteet, hattu ja tanssikengät ovat Jacksonin tunnusmerkkejä. Myöhemmässä vaiheessa myös valkoiset käsineet olivat tärkeä osa asukokonaisuuksia. Asuja voi löytää ympäri maailmaa, esimerkiksi Hard Rock-kahviloista.

Legendaariset tanssiliikkeet

Michael Jacksonin laulu ja hänen ääni olivat tavaramerkkejä. Kappaleen voi tunnistaa nopeasti Jacksonille kuuluvaksi. Lauluäänen lisäksi tanssiin sopiva tahti ja menevyys yhdistävät hänen kappaleitaan, olivat ne tehty 80-luvulla tai 90-luvulla. Tanssi olikin tärkeä osa Jacksonin identiteettiä ja musiikkia. Jacksonin musiikkivideoita kehuttiin paljon sekä niiden sisällöstä, että myös toteutuksesta. Tanssiliikkeistä robotti ja moonwalk, suomennettuna kuukävely, olivat niitä tunnetuimpia. Näitä ihmiset matkustivat katsomaan kaukaa, kun Jackson oli esiintymässä. Hän varmisti myös sen, että konsertit olisivat tanssisuorituksiltaan viihdettä parhaimmillaan. Jackson oli ahkera kiertueilla kävijä ja niiden suunnitteluunkin käytettiin paljon aikaa. Hän oli itse mukana ahkerasti kaikessa suunnittelussa ja hänen kädenjälki on käytännössä kaikessa, mitä hän teki ja missä hän näkyi. Tanssi oli iso osa hänen elämäänsä ja hänen kappaleet tunnetaan yhä menevinä tanssibiiseinä, joita soitetaan yökerhoista kouluihin.

Palkittu ja arvostettu

 

Usein käy niin, että artisteja ja taiteilijoita ei arvosteta heidän elinkaarensa aikana. Jacksonin kanssa onneksi kuitenkin kävi niin, että hän sai tunnustusta työstään elämänsä aikana. Hän on voittanut useita palkintoja ja on saanut niitä maailmassa enemmän kuin kukaan muu. Taiteellisten palkintojen lisäksi Jackson oli arvostettu pitkään myös muissa yhteisöissä. Hän teki paljon hyväntekeväisyyttä ja sai jopa kiitoksena työstään palkinnon Yhdysvaltojen presidentiltä, Ronald Reaganilta. Hyväntekeväisyys- ja yhteisöprojekteja oli useita, kuten esimerkiksi alkoholiin ja huumeisiin liittyviä. Hyväntekeväisyydestä ja lasten kanssa työskentelystä tuli hänelle tärkeä osa elämää. Jackson kirjoitti myös runoja ja julkaisi niitä kirjoina. Ymmärrys musiikkialasta kehittyi vuosi vuodelta ja Jacksonia voidaan pitää menestyneenä artistina myös liiketoiminnan puolesta. Hän oppi muilta artisteilta miten musiikilla voi menestyä yhä paremmin ja käytti kaikkia työkaluja hyväkseen. Luovuus ei siis ollut ainoa asia, joka teki Jacksonista niin suositun ja menestyneen. Järjestelmällisesti suunniteltu bisnes auttoi häntä paljon. Lisäksi Jackson osallistui haastatteluihin ja oli julkisuudessa paljon palkintogaalojen ohella. 2000-luku kuitenkin toi mukanaan rahallisia ongelmia ja haasteita. Valitettavasti Jacksonin elämää värittivät myös monet ongelmat ja syytökset. Näitä käsitellään julkisuudessa edelleen. Hän ehti elossa ollessaan korjata muutamia syytöksiä.  Yhden kiertueen myötä tulleet lipputulohaasteet hän korjasi lahjoittamalla ison osan lipputuloista hyväntekeväisyyteen. Michael Jacksonissa oli sitä jotain, mikä teki hänestä tähden. Hänessä oli luovuutta, hänellä oli ideoita ja hän osasi haastaa yhteiskunnallisia aiheita hyvällä maulla. Huolimatta monista vaikeuksista ja häneen kohdistuneista syytöksistä, ei musiikkialalla voida kieltää Michael Jacksonin positiivisia vaikutuksia. Muita syytöksiä ei saa tietysti lakaista myöskään maton alle piiloon.

Palkittu ja arvostettu

© 2021 Musiq.fi