Valikko Sulje

Musiikin kuuntelu murroksessa

Musiikin kuuntelu murroksessa

Spotify ja muut suoratoistopalvelut ovat muuttaneet merkittävästi sitä, miten ja mitä musiikkia kuuntelen. Ymmärrän hyvin artistien pelon siitä, että heidän työstään ei ole jatkossa mahdollista saada tarvittavaa korvausta mutta silti levy-yhtiöiden taistelu suoratoistoa vastaan tuntuu turhalta, en usko että kehitystä voi mitenkään pysäyttää. Siksi pitäisikin löytää uusia keinoja musiikin myymiseen ja muokata toimintatapoja niin, että suoratoistopalveluista hyötyisivät artistitkin.

Lapsuudessani kaikki alkoi tietenkin c-kaseteista. Odotin keskittyneesti radion top 10 –listoja valmiina nauhoittamaan suosikkikappaleeni. Useista niistä puuttui alku tai loppu, kun kasetti loppui kesken tai radiojuontaja höpötti biisin päälle. Katkerinta oli kuitenkin se, jos pikkuveli sattui vahingossa nauhoittamaan minun kasettini päälle. Ensimmäisen CD:n sain joululahjaksi, se oli muistaakseni Mr. President –yhtyeen levy. Kuuntelin kasetteja ja myöhemmin CD-levyjä korvalappustereoista, mutta musiikkivalikoima oli varsin suppea. Parhaimmillaankin omistin vain muutamia kymmeniä CD-levyjä.

Nykyään kuuntelen lähes kaiken musiikkini Spotifysta tai Youtubesta. CD-levyt olen hävittänyt ajat sitten tilanpuutteen takia. Pidän siitä, että minulla on aina sopiva soittolista kuntoiluun, koti-iltoihin tai bileisiin. On helppoa koota suosikkibiisit omiksi listoikseen ja harvemmin kuuntelenkaan enää kokonaisia levyjä. Välillä mietin, menetänkö siinä jotain. Levyt on kuitenkin rakennettu niin, että parhaillaan kappaleet muodostavat yhdessä vielä suuremman kokonaisuuden kuin ne ovat yksinään.

Toisaalta nykyään kuuntelen paljon helpommin uutta musiikkia ja minulle ennestään tuntemattomia bändejä. Nautin siitä, ettei minun tarvitse jumahtaa yhden musiikkityylin kuluttajaksi tai ostaa kokonaista levyä vain siksi, että haluan kuulla artistilta sen ainoan biisin josta pidän. Kokeilen valmiita soittolistoja tai klikkailen Youtubesta kiinnostavan näköisiä videoita. Saatan googlettaa artistia, jonka kappaleen kuulin elokuvassa tai tv-sarjassa tai kokeilla tykkäänkö kavereiden soittolistojen biiseistä.

CD-levyistä kaipaan kuitenkin niitä kansia, lyriikoita ja jotenkin henkilökohtaisempaa otettua. Levy on aina kokonaisuus ja se on jotenkin helpompi ymmärtää kun sitä pitelee kädessään ja tutkii kansia. Ja pidin myös siitä miltä ne näyttivät hyllyssä, kirjojen vieressä. Harmittaa, että tuli aikoinaan heitettyä kaikki pois sillä itse levyn lisäksi niiden ostamiseen liittyi usein joku muisto. Cd-levy oli sen verran kallis hankinta, että sitä mietti jonkin aikaa ja aina joutui valitsemaan useamman haluamansa joukosta.

Olen itse vielä sitä sukupolvea joka sai ala-asteella ihastukselta kasetille koottua musiikkia, jonka oli mitä ilmeisimmin tarkoitus viestittää antajan tunteista. Englanninkielen taitomme ei ollut tuolloin vielä kummoinen, joten mukaan mahtui huvittavia kömmähdyksiäkin, mutta ele oli silti varsinkin tuolloin superromanttinen. Soittolistalla ei ole ihan samaa vaikutusta, vaikka sellaisenkin voisi toki ihastukselleen luoda.

3Onko nostalgia kuitenkaan riittävä syy vastustaa kehitystä? Nykyään minulle on musiikin kuuntelussa tärkeää laatu, sekä musiikin että äänentoiston osalta. Tässä kohtaa kasetit tietenkin häviävät mille tahansa nykytekniikalle. Paljon matkustavana ihmisenä soittolistatkin ovat huomattavasti cd-levyjä kätevämpiä. Entä se muusikon palkka? Se on tietenkin ihan oikea ongelma, mutta ratkaisua kannattaisi hakea kehittämällä palveluita. Spotify on esimerkiksi ratkaissut asian tarjoamalla parempaa äänenlaatua maksaville asiakkailleen ja tarjoaa ilmaista kuuntelua huonommalla äänenlaadulla ja mainostulvalla pakattuna. Artisteilla on kuitenkin selvästi aiempaa enemmän kanavia saada musiikkiaan esille ja tavoittaa kuulijoita ja se on hyvä asia. Levy-yhtiö ei ole enää ainoa tie julkisuuteen ja yleisöllä on valtaa nostaa esim. Youtubesta tuttuja tekijöitä maailmanluokan tähdiksi. Kaikilla on nykyään jokin väline jolla tallentaa musiikkiaan ja jolla voi ladata sen muiden kuunneltavaksi. Lahjakkuus riittää ja niinhän sen pitäisi ollakin.

© 2021 Musiq.fi