Valikko Sulje

Musiikki vie tunnelmasta toiseen

Suomalaiset rakastavat musiikkia ja Suomessa on tarjolla musiikkikoulutusta asukasta kohden mahdollisesti enemmän kuin missään muualla niin musiikkiopistoissa kuin musiikkiluokillakin. Lyhyeen kesään mahtuu festivaaleja oopperasta ja tangosta rockiin ja jazziin, jokaiselle löytyy jotain ja myös ilmaistapahtumien kirjo on mahtava.

Minulle musiikki toimii täydellisenä tunnelman nostattajana. Rakastan hetkiä juuri ennen juhliin lähtöä, jolloin laitan soimaan lempimusiikkiani ja kaadan itselleni lasin viiniä samalla kun sutaisen naamaan viimeiset meikit. Toisinaan taas kävelen pitkin kaupungin katuja uppoutuen milloin mihinkin musiikkiin ja yhtäkkiä maailma näyttää ihan toisenlaiselta, melkein kuin taustalla soisi elokuvan soundtrack. Tuttuakin tutumpi Helsinki saa uuden ilmeen ja kiinnitän huomiota eri asioihin.

2

Olin aikoinani työharjoittelussa Tansaniassa ja kuukausien oleskelu vieraassa kulttuurissa alkoi tuntua vähitellen pienenä koti-ikävänä. Istuin yhtenä iltana asuntolan parvekkeella ja nautin pehmeästä trooppisesta pimeydestä, kun jostain kaukaa alkoi soida Leevi and the Leavings. En meinannut uskoa korviani, mutta pakkohan sinne päin oli lähteä hiipimään. Selvisi, että samana iltana organisaatioon oli saapunut saksalaistyttö joka oli hullaantunut suomalaiseen musiikkiin. Hän ei ymmärtänyt sanoista juuri mitään, joten aloin kääntää niitä hänelle. Meistä tuli hyviä ystäviä, hän muutti musiikin perässä Suomeen, oppi vähitellen suomen kielen ja on nyt naimisissa suomalaisen miehen kanssa.

3

Maailmanmusiikki jäi kuitenkin houkuttamaan ja edelleen Tansaniassa kuuntelemani bändit herättävät lämpimiä muistoja ja saavat tanssijalan vipattamaan. Musiikki onkin minusta paras tapa päästä syvemmälle sisään uuteen kulttuuriin, ovathan esim. suomalaiset ja kuubalaiset rytmit hyvinkin erilaisia ja heijastelevat paikallista elämänrytmiä. Suomalaisessa musiikissa hassua ja mielenkiintoista on se, kuinka erilaiselta se kuulostaa sellaisen ihmisen korvaan joka ei ymmärrä suomea. Amerikkalainen ystäväni innostui Suomessa vieraillessaan Levoton tuhkimo –kappaleesta ja uskoi sen olevan mitä parhain biletysbiisi, juoksivathan kaikki tanssilattialle kun se soi baarissa. Hän oli varsin hämmentynyt kun aloin kääntämään hänelle surumielisiä lyriikoita.

Kesä on tietenkin musiikin aikaa ja olisikin vaikea kuvitella kesää ilman musiikkitapahtumia. Lyhyeen kesään mahtuu festivaaleja oopperasta ja tangosta rockiin ja jazziin, jokaiselle löytyy jotain ja myös ilmaistapahtumien kirjo on mahtava. Enää eivät maailmanluokan tähdetkään jätä Suomea automaattisesti väliin ja esim. Flow-festivaali houkuttelee esiintyjiä aivan musiikkimaailman huipulta. Toisaalta joskus on mahtavaa ajautua sattumalta kuuntelemaan jotain aiemmin itselle tuntematonta artistia ja tehdä löytöjä. Selailin juuri yhtenä päivänä Tavastian keikkakalenteria ja ihmettelin, miten olen käynyt niin vähän keikoilla viime aikoina, täällähän on tarjolla vaikka mitä!

4

Toinen musiikillisesti tärkeä aika minulle on joulu. En millään tavoittaisi aitoa joulutunnelmaa ilman joululauluja ja oikeastaan vähän nolostelenkin tätä, salaa kuuntelen joululauluja jo marraskuussa. Onneksi joulukonsertteja on joka lähtöön ja nykyään myös minun kaltaisilleni höppänöille suunnattu jouluradio! Joululaulut toivat minulle aidon joulutunnelman jopa Thaimaan lämmössä työskennellessäni. Starbucksista raikasivat joululaulut koko joulukuun ajan. Työkaverini kirosivat mekkalaa, mutta minä (jälleen vähän salaa) nautin kovasti.

Mistä rakkaus musiikkiin sitten alkaa? Muistan, että kun olin lapsi äiti monesti lauloi minulle lauluja iltasadun sijaan. Rakastin tätä traditiota kunnes joskus ensimmäisillä koululuokilla heräsi kriittisyys kaikkea totuttua kohtaan ja olin kuulemma kieltänyt äidiltä laulamisen ja lisäksi kysynyt aina epäluuloisesti uuden iltasadun kohdalla, että ”eihän siinä sitten ole runoa?” (pienempänä rakastin myös runoja). No, molemmat mieltymykset palasivat hieman vanhempana ja innostuin itsekin soittamaan ja laulamaan (mutta runoja en ole vielä kirjoittanut, ehkä sekin aika koittaa).

© 2021 Musiq.fi