Valikko Sulje

Musiikkia opiskeluun ja keskittymiseen

Jokainen meistä opiskelee omalla tavallaan, eikä keskittymiseenkään ole yhtä oikeaa tapaa. Riippuen siitä, miten olet opetellut opiskelemaan ja miten keskittyminen sinulta sujuu, on olemassa monia erilaisia työkaluja ja ideoita siihen, kuinka luoda ympäristöstä mahdollisimman toimiva keskittymiseen ja opiskeluun. Musiikki on kuitenkin yksi sellainen asia, joka tulee tutkimuksissa usein esille yhtenä erinomaisena työkaluna. Musiikkimakuja on erilaisia, mutta joissain määrin voidaan kuitenkin sanoa, että tietynlainen musiikki voi edesauttaa oppimista, sekä tietysti keskittymistä esimerkiksi opiskelun aikana.

Yksi tapa löytää sopivaa musiikkia on yksinkertaisesti kokeilla soittaa omia suosikkibiisejä. On kuitenkin mahdollista, että musiikki vie nopeasti mukanaan ja yhtäkkiä keskitytkin laulamaan kappaleen sanoja, eikä opiskelusta tullutkaan mitään, puhumattakaan mistään keskittymisestä.

Tästä syystä musiikin kuuluisi pyöriä vain taustalla. Sen tulisi olla melodista, eikä siinä pitäisi olla kovin suuria vaihteluita niin, että herkistyisit kuuntelemaan yhtäkkiä kappaletta uudelleen. Tästä syystä monet suosivatkin keskittymiseen rauhallista, esimerkiksi klassista musiikkia. Klassisessakin musiikissa voi kuitenkin olla paljon vaihtelevuutta, joten pelkästään klassinen musiikki itsessään ei aina ole se paras.

Valitse valmis soittolista

Yksi hyvä vaihtoehto päästä alkuun on etsiä esimerkiksi Spotifysta tai YouTubesta valmiita soittolistoja. Monet ovat luoneet nettiin erilaisia soittolistoja juuri keskittymistä ja opiskelua varten. Kuten monessa muussakin asiassa, kannattaa kokeilla erilaisia vaihtoehtoja, jotta löytäisit itsellesi parhaimman vaihtoehdon.Valmiissa soittolistoissa soi usein melodinen musiikki ilman laulua, jotta et vahingossakaan lähtisi laulamaan mukaan. Soittolistoilta löytyy myös esimerkiksi rauhallista zen-musiikkia, joka sopii muutenkin rauhoittumiseen ja jopa meditaatioon.

Valitse valmis soittolista

Kun olet löytänyt sellaisen soittolistan, joka vaikuttaa mielentilaasi oikealla tavalla, kannattaa pitäytyä siinä. Yksi niistä asioista, joka tutkimuksissa tulee esille, on se, että mikäli opiskelet uusia asioita tietyn musiikin tahdissa, voit muistaa niitä paremmin, kun taas seuraavan kerran opiskelet saman musiikin tahdissa ja näin jopa parantaa esimerkiksi koetulostasi, jos saat kuunnella kokeen tekemisen aikana musiikkia.

Anna musiikille aikaa ja kokeile erilaista

Keskimäärin aivojen kestää reagoida muutoksiin noin kuukausi. Tästä syystä ei kannata heti hermostua, jos musiikista ei tunnu olevaan mitään hyötyä. Moniin uusiin asioihin ja muutoksiin keho reagoi viiveellä, joten toistot ja saman musiikin kuunteleminen on se, mikä mahdollistaa parhaan mahdollisen lopputuloksen.

Jos soittolista- tai musiikkivalintasi ei tunnu toimivan, niin älä myöskään epäröi sen vaihtamista. Mikäli musiikissa on mitään ärsyttävää tai sellaista, josta et pidä, sellaista ei kannata soittaa. Vaikka sanotaankin, että kun kuuntelet jotain tarpeeksi monta kertaa, alat pitämään siitä, niin onko sinulla oikeasti aikaa opiskelujen osalta odottaa sitä hetkeä?

Nämä ovat kuitenkin vain vinkkejä ja jokainen ihminen on yksilö. Tästä syystä sinunkin kannattaa kokeilla erilaisia musiikkityylejä, mikäli esimerkiksi rauhallinen taustamusiikki ei toimi. On täysin normaalia, että joillekin vaikka raskaampi heavy metal voikin olla se oikea ratkaisu. Varsinkin mikä tahansa melodinen musiikki voi olla se oikea, keskittymiseen sopiva musiikki.

Lisäksi kannattaa panostaa hyviin korvakuulokkeisiin tai kaiuttimiin. Toimiva ympäristö keskittymistä ja opiskelua varten ei ole pelkästään sitä, että saa oikean musiikin pyörimään taustalle, vaan myös sitä, että musiikki on laadukasta kuunneltavaa. Rätisevästä ja heikosta äänestä ei ole paljoa iloa, koska se todennäköisesti ärsyttää enemmän.

Kannattaakin panostaa esimerkiksi laadukkaisiin vastamelukuulokkeisiin, joista voi olla hyötyä monissa muissakin arjen tehtävissä. Ne ehkäisevät sitä, että et tuki korviasi pienillä kuulokkeilla, vaan saat pehmeät ja hyvät, suuret kuulokkeet korvillesi. Samoin ne ehkäisevät ympäristöstäsi tulevia yllättäviä ääniä ja taustalla pyörii oikeasti pelkästään musiikki, eikä esimerkiksi naapurin ruohonleikkuri.

© 2021 Musiq.fi