Valikko Sulje

Musiikkivideon voi tehdä pienemmilläkin resursseilla

Musiikkivideoita ei tehdä enää samalla tavalla kuin aiemmin, jolloin levy-yhtiöt käyttivät videoihin reilusti rahaa ja niitä näytettiin eri ohjelmissa tv:ssä. Nyt Youtube on täynnä videoita, ja uudet videot hukkuvat helposti materiaalitulvaan. Musiikkivideo on oikein tehtynä bändille kuitenkin edelleen oiva markkinointiväline ja lisäksi sen tekeminen voi olla myös hauskaa, eikä vaadi välttämättä kalliita varusteita. Elokuvantekijöille musiikkivideon tekeminen voi taas olla hauskaa vaihtelua ja opettaa uusia näkökulmia.

4

Musiikivideon suunnittelu lähtee konseptin päättämisestä. Toisin kuin tavallisessa elokuvassa musiikkivideossa ei välttämättä tarvitse keskittyä juoneen ja se antaa muutenkin tekijälleen paljon vapautta. Tässä kohta kannattaa myös miettiä, mikä on projektin todellinen budjetti. Valojen avulla saa luotua hienoja efektejä ja laadukkaampaa kuvaa, mutta niiden vuokraaminen maksaa. Myös kameraan voi upottaa mittaamattoman määrän rahaa, mutta toisaalta esim. kännyköiden kamerat alkavat olla riittävän laadukkaita perusvideon kuvaamiseen.

Musiikkivideota voi lähteä suunnittelemaan katsomalla erilaisia jo tehtyjä videoita inspiraatioksi. Kiinnitä erityistä huomiota kuvakulmiin ja kuvakokoihin, nämä ovat kaikkien saatavilla olevia kikkoja joilla voidaan luoda erilaista tunnelmaa. Jos teet musiikkivideota jollekin toiselle kysele bändin omia ideoita ja mielipiteitä sisällöstä. Saatat saada uusia ideoita ja ainakin käsityksen siitä, mitä he odottavat tai ovat valmiita tekemään.

Kuuntele biisiä uudelleen ja uudelleen. Keskity rytmiin, lyriikoihin, tunnelmaan. Nämä ovat kaikki ensiarvoisen tärkeitä tekijöitä videon tyyliä valitessa. Mikä tunne sinulle tulee musiikista? Haluatko tanssia, itkeä, rauhoittua tai lähteä juhlimaan? Kirjoita reaktiosi ylös.

Idean synnyttyä käy sitä läpi kuvaajan ja muiden työryhmäläisten kanssa. He osaavat sanoa mitä on mahdollista toteuttaa ja voivat keksiä uusia ideoita. Muista, että yksinkertainenkin idea voi toimia loistavasti mikäli se on laadukkaasti toteutettu. Eikä idean välttämättä tarvitse suoraan heijastaa kappaleen lyriikoita, oudot ideat toimivat yleensä musiikkivideoissa hienosti. Ei ole myöskään väärin ottaa vaikutteita muista videoista, kunhan pysyt uskollisena ideallesi.

6

Kokoa itsellesi tiimi, jonka kanssa on hauska tehdä töitä ja jonka kanssa viihdyt. Kuvauspäivät tuppaavat venymään pitkiksi ja hyvällä mielellä on mukavampi työskennellä. Jakakaa tehtävät osaamisen mukaan, mutta mukana pitäisi olla ainakin kuvaaja, mahdollisesti valaisija, tuottaja ja apulaisohjaaja.

Varaa suunnitteluun tarpeeksi aikaa! Tässä todellakin pätee vanha sanonta siitä, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Virheiden korjaaminen myöhemmin vie huomattavasti aikaa ja hermoja. Kun idea on selvillä, on aika suunnitella minkälaisilla kuvilla idea voi toteuttaa. Piirrä yhdessä kuvaajan kanssa kuvakäsikirjoitus, jossa jokainen kuva on piirretty erikseen. Näin tiedät, mitä kuvauspäivänä on tarkoitus tallentaa etkä ole ainoastaan muistisi varassa. Lisäksi tarvitaan lista kaikista tarvittavista tavaroista ja joku, joka huolehtii niistä. Joihinkin paikkoihin tarvitaan kuvauslupa kun taas useimmilla julkisilla paikoilla kuvaus on mahdollista ilman erillistä lupaakin. Itse kuvauspäivänä pidä listaa jo kuvatuista otoksista ja muista, että joskus parhaat otokset tulevat suunnittelematta.

Teknisiä yksityiskohtia ja ideaa hioessa ruokailun suunnittelu voi tuntua ylimääräiseltä hommalta. Se on kuitenkin kuvausten sujumisen kannalta ensiarvoisen tärkeää, jotta kaikki sujuu mukavasti. Lisäksi ruoan tarjoaminen kuvauspaikalla säästää aikaa, kun kaikki eivät juokse vuorotellen kauppaan hakemaan syötävää.

Muista, että myös editointiin menee aikaa. Editoijan kokemuksesta riippuen kyseessä voi olla hyvin hidas tai suhteellisen nopea prosessi. Eniten aikaa kuluu virheiden korjaamiseen.  Mikäli kaipaat erikoistehosteita, nekin kannattaa suunnitella etukäteen. Värikorjaukseen kannattaa myös varata aikaa, erityisesti jos valaistusbudjetti on ollut rajallinen, sillä tämä saa lopputuloksen näyttämään huomattavasti ammattimaisemmalta.

© 2021 Musiq.fi