Valikko Sulje

Pop-maailmaa muuttanut Sia loistaa laulunkirjoittajana

Pop-maailmaa muuttanut Sia loistaa laulunkirjoittajana

Pop-tähti ja lukemattomien hittikappaleiden luoja Sia Furler on säilyttänyt julkisuudessa salaperäisen maineen, sillä nainen esiintyy konserteissaan kasvot peittävä peruukki päässään, suostuu kuvaussessioihin paperipussi päässään ja välttelee julkisuutta jopa levyjensä markkinoinnin yhteydessä. Australialaissyntyinen Sia on laulaja, laulunkirjoittaja, tuottaja ja on ohjannut myös musiikkivideoita. Hänen laulajanuransa alkoi jo hänen kotikaupungissaan Adelaidessa, jossa Sia esiintyi acid jazz-bändinsä kanssa 1990-luvun puolivälissä. Bändin hajottua Sia julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa Australiassa ja muutti sen jälkeen Adelaidesta Lontooseen, jossa hän työskenteli elektronista musiikkia ja soulia soittavan brittiduo Zero 7 laulajana ja Jamiroquain taustalaulajana.

Sian uskomaton lahjakkuus ei ole jäänyt huomaamatta ja nykyään Los Angelesissa asuva laulaja kuuluu selkeästi julkkisten A-kategoriaan. Sia on kirjoittanut hittejä sellaisille supertähdille kuin Rihanna, Beyoncé, Katy Perry ja Adele sekä esiintynyt mm. Kanyen ja Eminemin levyillä. Silti hän on onnistunut luomaan myös miljoonien dollarien arvoisen soolouran. Soolourallaan Sia on julkaissut tähän mennessä seitsemän studioalbumia, joista kaksi viimeistä ovat olleet suuria menestyksiä maailmanlaajuisesti. Sian vuonna 2014 julkaistulla kuudennella albumilla 1000 Forms of Fear nousi kärkeen Yhdysvaltojen Billboard 200 -listalla. Levyllä oleva hittibiisi Chandelier nosti Sian viimeistään kaikkien tietoisuuteen valloittamalla hittilistat ympäri maailmaa. Kappaleesta tehtiin kolmiosaisen musiikkivideosarjan ensimmäinen osa, jolla esiintyy teini-ikäinen tanssija ja malli Maddie Ziegler.

Sia on puhunut antamissaan haastatteluissa avoimesti mielenterveysongelmistaan ja taistelustaan huumeiden kanssa. Hän muutti alun perin Lontooseen poikaystävänsä perässä, jotta pariskunta voisi asua yhdessä. Kuitenkin vain muutamia päiviä ennen Sian saapumista poikaystävä menehtyi auto-onnettomuudessa. Sia käsittelee menetystä useissa kappaleissaan, kuten ensimmäisellä hittisinglellään Taken for Granted ja toisella sooloalbumillaan Healing Is Difficult. Poikaystävän kuolema sai Sian ajautumaan syvemmälle alkoholin ja huumeiden maailmaan. Hän on itse kertonut, että joku oli kehottanut häntä ottamaan juoman ennen lavalle menoa jotta hän saisi rauhoitettua hermonsa, eikä hän tämän jälkeen katsonut enää takaisin.

Vaikka Sian albumit menestyivät kohtalaisen hyvin Britanniassa ja hänen singlensä olivat listojen kärkisijoilla, hän oli tyytymätön siihen etteivät hänen albuminsa tavoittaneet suurta yleisöä. Vuonna 2005 Sia muutti New Yorkiin viedäkseen musiikkiuraansa eteenpäin. Hänen ensimmäinen albuminsa joka nousi listoille Yhdysvalloissa oli vuonna 2008 julkaistu Some People Have Real Problems. Vuonna 2009 amerikkalainen laulaja Christina Aguilera lähestyi Siaa ja ehdotti, että tämä kirjoittaisi balladeja Aguileran kuudennelle albumille. Albumille päätyikin lopuksi kolme kappaletta, jotka oli tehty yhteistyössä Sian kanssa. Tästä alkoi Sian erittäin nousujohteinen ura laulunkirjoittajana muille artisteille.

Sian menestys Yhdysvalloissa johti siihen, että ihmiset tunnistivat hänet kadulla ja hänen yksityisyytensä oli mennyttä, erityisesti hänen kaupallisesti menestyneimmän levynsä 1000 Forms of Fearin ilmestymisen jälkeen. Sia kertoi kärsineensä tästä kovasti. Hän ottaa esimerkiksi kahvittelun ystävänsä kanssa, joka kertoi Sialle sairastuneensa syöpään ja samaan aikaan innokas fani keskeytti kaksikon keskustelun ja pyysi selfietä Sian kanssa. Tämän jälkeen Sia alkoi suojata kasvonsa myös esiintyessään. Sia tulikin tunnetuksi kasvot peittävistä peruukeistaan ja poseerasi valokuvissa paperipussi päässään – kuten hän teki vuonna 2013. Sia kertoo edelleen ensirakkautensa olleen Lontoossa menehtynyt Dan ja sittemmin hänellä on ollut useita suhteita sekä miesten että naisten kanssa. Yhdysvalloissa Sia seurusteli Le Tigre -yhtyeen jäsenen JD Samsonin kanssa. Myöhemmin Sia avioitui amerikkalaisen elokuva-alalla työskentelevän Erik Anders Langin kanssa vuonna 2014, mutta pari jätti avioerohakemuksen joulukuussa 2016. Töitä Sia kertoo tekevänsä neljä tuntia viikossa ja haluaa pitää aikataulustaan kiinni.

© 2021 Musiq.fi