Valikko Sulje

Popmuusikin historia 1970-luvulta 2000-luvulle

Pop-musiikki on alun perin koostunut siitä, mikä oli aikanaan suosittua musiikkia, ja se on tästä ajatuksesta kasvanut omaksi jatkuvasti kehittyväksi genreksi. Jotkut uskovat, että pop-musiikin tyylilaji on matala, yksinkertaisia kappaleita, joissa ei ole muuta kuin juhlia, juomista ja seksiä. Mutta tyylilaji on aina ollut musiikin sekasoppa, jossa kaikenlaisia ääniä on sekoitettu yhteen, yhdistetty perinteisen popin melodian ja rakenteen kanssa. Ja sen eklektinen ääni ei ole hävinnyt sellaisten aiheiden käsittelemisestä, kuten rakkaus ja menetys ja elämä – tunteet, jotka istuvat kaikenlaisen musiikin sydämessä.

1970-luku

1970-luvulla syntyi pop-alaryhmiä. Heidän paikkansa oli voimapopin alikentällä, jotain punk-rockin ja popin yhdistelmän väliltä. Samalla syntyi artistien pyrkimyksistä tavoittaa laajempi yleisö. Yhtäkkiä popin koukut ja melodiat liittyivät toisiinsa. 1970-luvun suurimmat pop-musiikkitapaukset olivat pop-rock-äänen muodossa: tämä oli Jackson 5:n, Elton Johnin ja Queenin aikakauden alkua. Elton John, jolla oli monipuolisten äänien ohjelmisto, pop-balladeista areenan rock-lauluihin, tuli yksi aikansa suurimmista poptähtiä. “Bennie ja Jets” ja “Don ‘t Go Breaking My Heart” katsotaan nykyään musiikillisiksi klassikoiksi. Samaan aikaan Queen tuli tunnetuksi kovasta rock-kappaleistaan ja Jackson 5:sta tuli pop-ilmiö, jossa oli omat hittilaulut, kuten “I Want You Back” ja ”ABC”.

1980-luku

Digitaalinen tallennus tuli valtavan suosituksi 1980-luvulla, ja sen tarjoamat mahdollisuudet mahdollistivat popmusiikin kasvamisen vielä enemmän. Yhtäkkiä syntetisaattorit ja elektroniset äänet voitaisiin sijoittaa popmusiikkiin, ja kuten tällainen tanssi-pop kehittyi, niin tekivät myös genret kuten techno. Ja näinä vuosina syntyneet taiteilijat olivat vallankumouksellisia popille – Michael Jacksonin Thriller on edelleen kaikkien aikojen eniten myyty albumi. Jackson oli tulossa vuosikymmenen suurin pop-tähti, jota seurasi tiiviisti Prince, jolla oli oma pop-tähteyteynsä. Hänen musiikkinsa, joka veti popista, rockista, funkistä ja paljon muuta yhdistettynä hänen ekstravaganttiseen ja hurjaan läsnäoloonsa, kaappasi hänet valokeilaan, jota ei koskaan hämärtynyt. Naisten pop-tähtiä olivat myös tulossa, kuten Whitney Houston ja Madonna. Jälkimmäisestä tuli vuosikymmenen menestyksekkäin naisartisti, kuten kappaleita kuten “Like a Virgin”. 1980-luvulla luotiin pop-musiikkikulttuuri, kuten mikään muu vuosikymmen ei ollut, se kulttuuri, joka kuljettaa tulevina vuosikymmeninä.

1990-luku

1990-luvulla uutta oli tyttöryhmät. Vuosikymmenen aikana Britannian tyttöryhmä, The Spice Girls, kehittyi amerikkalaisille markkinoille ja siitä tuli Beatlesin jälkeen kaupallisesti menestynein British Group Pohjois-Amerikassa. He olivat myös menestyksekkäin nais-pop-ryhmä ja yksi menestyksekkäimmistä pop-ryhmistä koskaan heidän singlenään “Spice Up Your Life”. Seuraavat kymmenen vuotta näkisivät teini-pop-ryhmät ja laulajat koko kaaviossa, mukaan lukien Backstreet-pojat, joilla on ”Quit Playing Games (With My Heart)”, ja Britney Spears ”Baby One More Time” – yksi parhaista myydyistä singleistä kautta aikojen.

1990-luku

2000-luku

2000-luvulla pop oli tyylilaji, joka avasi loputtomia mahdollisuuksia taiteilijoille kehittää oma tunnelmansa tai kääntyä popmusiikin perinteisiin. Teen pop esiintyi Britney Spearsin ja Christina Aguileran kanssa, pop rock ja power pop tekivät paluun Blink 182: n “All the Small Things” -äänissä, avaten portin muusikoille, jotka tulivat keskeisiksi pop-punk-tyylilajissa, kuten Simple Plan ja Fall Out Boy. 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen loppupuolella pop oli taas vaikuttanut hip hop- ja R&B:stä Rihannan musiikin kautta, ja elektroniset äänet saivat itsensä tunnetuksi Lady Gagan hänen albuminsa, Poker Facen kautta, joka voittivat kaksi Grammya.Pop on tullut niin paljon enemmän kuin tarttuva melodia ja toistuvat jakeet – se edustaa tapaa, jolla musiikki ja musiikilliset suuntaukset ovat kehittyneet vuosien varrella, samplaamalla ääniä, joita ei olisi pitänyt toimia yhdessä, mutta toimikin, ja erittäin hyvin vielä Nykyään popmusiikki on yhtä monipuolinen ja rikas kuin sen kehitykseen monien vaikutusten takia. Pop on monimutkainen, ihmeellinen musiikkilaji, jossa mahdollisuudet tuntuvat loputtomilta.

© 2021 Musiq.fi