Valikko Sulje

Saara Aalto on edennyt huikealla tavalla Britannian X-Factorissa

Saara Aalto on edennyt huikealla tavalla Britannian X-Factorissa

Suomalainen laulaja Saara Aalto, 29, on valloittanut X-Factorin tuomarit Britanniassa ja edennyt kilpailussa jo live-lähetyksiin. Hän on toiminut ammattilaulajana jo vuosia. Suomessa Saara on osallistunut mm. 2007 Talent Suomi -kilpailuun ja vuoden 2012 The Voice of Finlandiin, sijoittuen aina toiseksi. Aalto on myös useana vuonna ollut mukana euroviisukarsinnoissa. Hänen teatraalinen tyylinsä ja valtavan laaja äänialansa on herättänyt ihastusta, mutta myös kritiikkiä.

X-Factorin tuomarit ovat ylistäneet Saaran äänialaa ja erityisesti Nicole Sherzinger on kannustanut häntä ensimmäisistä koelauluista asti. Tähän astisen kilpailun jännittävin hetki koettiin ns. kuuden tuolin haasteessa, jossa kategorian laulajia valinnut Sharon Osbourne halusi lähettää laulajan kotiin. Saara pääsi kuitenkin yllättäen jatkamaan kilpataivalta Sherzingerin avulla, sillä tämä halusi käyttää villin kortin Saaran hyväksi ja nosti tämän mustana hevosena takaisin kilpailuun. Myöhemmin Osbournekin on kehunut Saaran esiintymistä, vaikka toisinaan sanookin ettei saa laulajaan niin hyvää kontaktia kuin haluaisi.

Aalto kasvoi musikaalisessa perheessä. Hänen vanhempansa ovat soittaneet eri kokoonpanoissa ja Saaran lisäksi hänen siskonsa on menestynyt laulukilpailuissa ja myös veli harrastaa musiikkia. Laulajan urallaan Saara on ehtinyt jo konsertoida lukuisia kertoja Kiinassa ja esiintyä tenori Andrea Bocellin kanssa. Saara teki myös ääniroolin Frozen-animaation suomenkielisessä versiossa.

Saara on tehnyt omaa musiikkiaan jo pienestä pitäen. Ensimmäiset omat kappaleensa Saara kirjoitti viisivuotiaana ja 11-vuotiaana hän voitti säveltämällään kappaleella Kotkan Merilaulukilpailut. Aalto aloitti säännöllisen keikkailun teini-ikäisenä kiertämällä hääjuhlia kesäisin. Hän kävi Madetojan musiikkilukion ja opiskeli myöhemmin musiikkikasvatusta Sibelius-Akatemiassa.

Aallon vanhemmat kommentoivat tv-kilpailuihin osallistumista sanomalla, että se on keino hakea näkyvyyttä omalle musiikille. He kuitenkin muistuttavat, että kilpailun voittaminen ei takaa mitään ja toisaalta ei ole merkityksellistä sekään jos ei voita. Saaran äiti Taina Aalto toteaa, että kilpailussa Saara pääsee käyttämään monipuolisesti kaikkea keräämäänsä kokemusta alalta. Hänen isänsä Markus Aalto ei suhtaudu Saaran saamaan kritiikkiin vakavasti vaan muistuttaa, että esim. Teemu Selänteestä puhuttiin kaikenlaista tämän lähtiessä NHL:ään pelaamaan. Saara itse kommentoi kilpailuihin osallistumista muistuttamalla, että ei urheilijoitakaan haukuta siitä, että he yrittävät uudelleen ja uudelleen eri kilpailuissa.

Aalto olisi luultavasti saanut levytyssopimuksen Suomesta helposti, mutta hän ei ollut valmis suostumaan levy-yhtiöiden asettamiin ehtoihin. Aallon julkaisemat neljä levyä on tehty omakustanteena, sillä hän halusi ehdottomasti laulaa englanniksi. Hän on myös tehnyt suurimman osan levyjen markkinointityöstä itse. Tämä onkin mahdollistanut hänen osallistumisensa X-Factoriin, johon ei voi ottaa osaa mikäli artistilla on levytyssopimus. Alusta asti Aalto on ollut uskollinen omalle tyylilleen. Hän on myös tähdännyt ensisijassa Aasian markkinoille, sillä japanin kieli on hänen intohimonsa.

Saara on kotoisin Oulunsalosta ja on tuonut kotipaikkaansa esille myös X-Factor kilpailuissa. Suomalainen laulaja tunnetaankin siitä, että hän asuu lähes joulupukin naapurissa. Yhdeksän vuoden ajan Saara seurusteli tangokuningas Teemu Roivaisen kanssa ja pari myös työskenteli tiiviisti yhdessä. Roivainen on toiminut tuottajana useissa Saaran levyissä. Pari on sittemmin eronnut, mutta pysynyt läheisinä ystävinä. Tällä hetkellä Saara kihloissa tyttöystänsä stylisti-manageri Meri Sopasen kanssa, jonka kanssa seurustelu alkoi toukokuussa 2015. Hän kertoo hääsuunnitelmien odottavan tällä hetkellä rauhallisempaa aikaa kilpailun jälkeen. Pariskunnalla on ollut maaliskuusta 2016 lähtien Järvenpäässä, mutta X-Factorin aikana Saara on päässyt kokeilemaan asumista Lontoossa ja hän kertoo viihtyvänsä Englannissa hyvin. Hän ei halua sulkea pois mahdollisuutta ulkomailla asumisesta kilpailun jälkeenkään.

© 2021 Musiq.fi